Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije

  

Vabljeni na letošnje drugo predavanje cikla Famnitovih izletov v matematično vesolje 2023/24.
 

Predavanje z naslovom "Matematika v ozadju igre Sudoku" bo izvedel Dr. Slobodan Filipovski, UP FAMNIT, UP IAM in UL FMF, v sredo, 20. marca 2024, ob 18.00, v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in preko ZOOM povezave.

ZOOM

“Cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu”

6. predavanje

natisni

Sreda, 11. april 2018, ob 18.00, Velika predavalnica, UP FAMNIT
Matematika v barvah
(Vloga matematike pri razvoju programov za generiranje slik.)

Bogdan Soban, Soban Art

Povezanost med umetnostjo in znanostjo, še posebej z matematiko, je zgodovinsko dokazana. S pojavom digitalne umetnosti je matematika pridobila še dodatno vlogo, saj se neposredno vključuje v sam proces nastajanja umetniških del. Tudi preprost programski algoritem brez pomoči matematike ne more narisati niti najenostavnejših elementov slike.

Predavateljeva raziskovanja na področju razvoja programske opreme za generiranje slik so bila zato vedno tesno povezana z iskanjem inovativnih rešitev v okviru poznanih matematičnih principov. Na predavanju bodo predstavljena osnovna izhodišča za risanje slike v ravnini s kartezičnimi in polarnimi koordinatami ter risanje slike v kompleksni ravnini. Poleg nazornega prikaza »vizualizacije« konkretnih matematičnih izrazov bo predavatelj demonstriral delovanje nekaterih programov, ki uporabljajo opisane koncepte.
 

videoposnetek predavanja

Bogdan Soban - Vloga matematike pri razvoju programov za generiranje slik (razširjen povzetek, pdf datoteka)
 

   

   

   

   

   

   

   

Foto: Ademir Hujdurović