Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije

  

Vabljeni na letošnje drugo predavanje cikla Famnitovih izletov v matematično vesolje 2023/24.
 

Predavanje z naslovom "Matematika v ozadju igre Sudoku" bo izvedel Dr. Slobodan Filipovski, UP FAMNIT, UP IAM in UL FMF, v sredo, 20. marca 2024, ob 18.00, v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in preko ZOOM povezave.

ZOOM

“Cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu”

Znova na matematična popotovanja

natisni

Pred nami je nov, že deveti cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu. S pomočjo izkušenih predavateljev, tako ali drugače povezanih z našo fakulteto, bomo v letošnjem ciklu predavanj ugotavljali, ali so paradoksi v verjetnosti resnični ali navidezni, uporabili teorijo grafov za modeliranje v nanotehnologiji, s pomočjo matematike iskali konsenz v pluralni družbi različnih mnenj, matematično opisali in analizirali sodelovanje ter altruizem, cikel predavanj pa zaključili z izletom na področje prepleta umetnosti in znanosti, kjer se bomo seznanili z vlogo matematike pri razvoju programov za generiranje slik. Po nekajletnem premoru se bo cikel ponovno dotaknil t.i. “dneva π”. 14. marca 2018 bo namreč na vrsti matematično-zgodovinsko obarvano predavanje o znamenitem švicarskem matematiku Leonhardu Eulerju in kompleksnih številih.*

Vesela sem, da vas lahko že deveto leto zapored gostimo na poljudnem odkrivanju teoretično zanimivih matematičnih vprašanj in sodobnih matematičnih aplikacij v naravoslovju in družboslovju. Dobrodošli!