Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije

  

Vabljeni na letošnje drugo predavanje cikla Famnitovih izletov v matematično vesolje 2023/24.
 

Predavanje z naslovom "Matematika v ozadju igre Sudoku" bo izvedel Dr. Slobodan Filipovski, UP FAMNIT, UP IAM in UL FMF, v sredo, 20. marca 2024, ob 18.00, v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in preko ZOOM povezave.

ZOOM

“Cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu”

Vnovič na matematična popotovanja, od zgodovine do sodobnosti

natisni

Pred nami je dvanajsti cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v svetu. Predavali bodo izkušeni predavatelji, ki so povezani z našo fakulteto. Cikel bomo začeli s predstavitvijo treh klasičnih starogrških problemov. Nadaljevali bomo s klasičnimi zmagovalnimi tehnikami pri miselnih igrah. Nato se bomo lahko prepričali, da je kolesu, kovancu in zdravi prehrani skupno to, da vse tri poganja uporaba verige. V naslednjem predavanju bomo spoznali nekatere rezultate o konfiguracijah točk in premic. V nadaljevanju bomo z matematičnega vidika spoznali, kako delujejo naši možgani. Zaključili bomo z opisom geometrijskega sistema, ki je precej drugačen od evklidske geometrije.

Že dvanajsto leto zapored bomo na poljuden način odkrivali starodavne in sodobne matematične koncepte ter njihovo uporabnost v različnih vejah znanosti, naravoslovja in družboslovja. 

Cikel predavanj tudi letos organiziramo v sodelovanju s Slovenskim društvom za diskretno in uporabno matematiko.

Lepo vabljeni!

Izr. prof. dr. Ademir Hujdurović, dekan UP FAMNIT