Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije

  

Vabljeni na letošnje drugo predavanje cikla Famnitovih izletov v matematično vesolje 2023/24.
 

Predavanje z naslovom "Discovering Hidden Order in the Chaos" bo izvedla Dr. Alejandra Ramos Rivera, UP in IMFM, v sredo, 24. april 2024, ob 18.00, v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in preko ZOOM povezave.

ZOOM

“Cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu”

V Program cikla 2022/23

natisni

Letos se bo izvajal že štirinajsti cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v svetu. Predavali bodo izkušeni predavatelji, ki so povezani z našo fakulteto. Na prvem predavanju bo tekla beseda o tem, kako uporabno je preprosto načelo, ki ga lahko ponazorimo z golobi in golobnjaki, pri dokazovanju netrivialnih matematičnih ugank. Naslednje predavanje bo namenjeno Rubikovi kocki. Nato se bomo ukvarjali s preprostimi diskretnimi objekti, ki jim rečemo grafi. Sledilo bo predavanje o uporabi matematike pri oblikovanju grafičnih in drugih uporabniških vmesnikov. V naslednjem predavanju bomo analizirali, kaj se zgodi, ko dvignemo gotovino na bankomatu. Za konec se bomo spraševali, kako vemo, kaj vemo.

Že štirinajsto leto zapored bomo na poljuden način odkrivali starodavne in sodobne matematične koncepte ter njihovo uporabnost v različnih vejah znanosti, naravoslovja in družboslovja.

Cikel predavanj tudi letos organiziramo v sodelovanju s Slovenskim društvom za diskretno in uporabno matematiko.

Lepo vabljeni!

Izr. prof. dr. Ademir Hujdurović, dekan UP FAMNIT