Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije

Cikel predavanj FAMNITovi Izleti v matematično vesolje 2017/18 je zaključen.

Vabljeni k udeležbi na predavanjih prihodnjega cikla! Uvodno predavanje bo v sredo 24. oktobra 2018. Program cikla 2018/19 bo objavljen na tej spletni strani konec septembra 2018.

“Cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu”

Znova na matematična popotovanja

natisni

Pred nami je nov, že deveti cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu. S pomočjo izkušenih predavateljev, tako ali drugače povezanih z našo fakulteto, bomo v letošnjem ciklu predavanj ugotavljali, ali so paradoksi v verjetnosti resnični ali navidezni, uporabili teorijo grafov za modeliranje v nanotehnologiji, s pomočjo matematike iskali konsenz v pluralni družbi različnih mnenj, matematično opisali in analizirali sodelovanje ter altruizem, cikel predavanj pa zaključili z izletom na področje prepleta umetnosti in znanosti, kjer se bomo seznanili z vlogo matematike pri razvoju programov za generiranje slik. Po nekajletnem premoru se bo cikel ponovno dotaknil t.i. “dneva π”. 14. marca 2018 bo namreč na vrsti matematično-zgodovinsko obarvano predavanje o znamenitem švicarskem matematiku Leonhardu Eulerju in kompleksnih številih.*

Vesela sem, da vas lahko že deveto leto zapored gostimo na poljudnem odkrivanju teoretično zanimivih matematičnih vprašanj in sodobnih matematičnih aplikacij v naravoslovju in družboslovju. Dobrodošli!


Izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMNIT

 


*Zaradi Splošne stavke v vzgoji in izobraževanju, napovedane za 14. marec 2018, je prišlo do spremembe termina predavanja. Predavanje bo 21. marca 2018, sledila mu bo razglasitev zmagovalnih del natečaja Piezija v slovenščini.