Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije

  

Vabljeni na letošnje drugo predavanje cikla Famnitovih izletov v matematično vesolje 2023/24.
 

Predavanje z naslovom "Discovering Hidden Order in the Chaos" bo izvedla Dr. Alejandra Ramos Rivera, UP in IMFM, v sredo, 24. april 2024, ob 18.00, v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in preko ZOOM povezave.

ZOOM

“Cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu”

Predavatelji

natisni

Aleksander Malnič

UL PeF, UP IAM in IMFM

Aleksander Malnič je redni profesor za matematiko in znanstveni svetnik na UL in UP. Delal je na IBM-Intertrade in v Izobraževalnem centru Iskre-Delte, danes pa je zaposlen na UL PEF ter dopolnilno na IMFM in UP IAM. V zimskem semestru 2005/06 je bil gostujoči profesor na Ohio State University (ZDA). Je recenzent za vrsto mednarodnih znanstvenih revij in član uredniškega odbora SCI revije Ars Mathematica Contemporanea. Deluje na področju topološke in algebrske teorije grafov: z uporabo metod linearne algebre in teorije grup proučuje simetrijske lastnosti abstraktnih grafov ter zemljevidov na kompaktnih ploskvah.


Peter Muršič

UP FAMNIT

Peter Muršič je doktoriral na Rutgers univerzi v New Jerseju leta 2019 s področja grafov/kombinatoričnih iger. Sedaj je asistent na UP FAMNIT, kjer se tudi raziskovalno še naprej ukvarja s sktrukturno/algoritmično teorijo grafov in kombinatoričnimi igrami. V letu študijskem letu 2019/20 je poučeval Matematični praktikum, Napredno modeliranje v psihologiji ter Podatkovno programiranje.

 

 

 


Andrej Brodnik

UP FAMNIT, UP IAM in UL FRI

Andrej Brodnik je doktoriral na Univerzi v Waterlooju, Kanada. Njegovo osnovno področje raziskovanja predstavljajo jedrnate podatkovne strukture in učinkoviti algoritmi. Predava na UP FAMNIT in na Fakulteti za računalništvo in informatiko UL. Poleg tega je Predsednik komisije za tekmovanja pri ACM Slovenija in vodi osnovno- in srednješolska tekmovanja iz znanja računalništva in informatike (Bober in RTK) ter Univerzitetni programerski maraton. Leta 2012 je prejel nagrado Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju visokega šolstva.

 

 


Nino Bašić

UP FAMNIT, UP IAM in UL FRI

Nino Bašić je diplomiral leta 2011 na Fakulteti za matematiko in fiziko UL, doktoriral pa leta 2016 pod mentorstvom prof. dr. Tomaža Pisanskega in prof. dr. Patricka W. Fowlerja. Raziskovalno se ukvarja s kemijsko teorijo grafov, topološko teorijo grafov, konfiguracijami in aplikacijami teorije grafov v znanosti. Je član strokovnih komisij za srednješolsko in študentsko računalniško tekmovanje pri ACM Slovenija. Od leta 2016 je zaposlen na UP FAMNIT.

 

 


Rok Požar

UP FAMNIT, UP IAM in IMFM

Rok Požar je leta 2009 diplomiral na Fakulteti za matematiko in fiziko UL, leta 2013 pa doktoriral na Fakulteti za računalništvo in informatiko UL. Raziskovalno se ukvarja z algebraično teorijo grafov, računsko teorijo grup, algoritmi in omežji v nevroznanosti. Predava na UP FAMNIT.

 

 


István Kovács

UP FAMNIT in UP IAM

István Kovács je leta 2003 doktoriral na Univerzi v Szegedu (Madžarska). Od leta 2004 je zaposlen na Univerzi na Primorskem, kjer je bil leta 2019 izvoljen v rednega profesorja. Raziskovalno se ukvarja z algebraično teorijo grafov.