Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije

  

Vabljeni na letošnje drugo predavanje cikla Famnitovih izletov v matematično vesolje 2023/24.
 

Predavanje z naslovom "Discovering Hidden Order in the Chaos" bo izvedla Dr. Alejandra Ramos Rivera, UP in IMFM, v sredo, 24. april 2024, ob 18.00, v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in preko ZOOM povezave.

ZOOM

“Cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu”

Predavatelji

natisni

Nastja Cepak

UP IAM in CREA plus d.o. o.

Nastja Cepak je kot mlada raziskovalka na UP IAM doktorirala leta 2018 na UP FAMNIT s področja kriptografije. Zdaj na UP IAM deluje v sklopu Centra za kriptografijo in je asistentka na UP FAMNIT. Raziskovalno se ukvarja z Boolovimi funkcijami z visoko nelinearnostjo in s permutacijami nad končnimi polji. Zaposlena je tudi v podjetju CREA plus d. o. o., kjer dela s praktično platjo šifriranja in računalniške varnosti ter izvaja izobraževanja o uporabi šifrirnih produktov v tujini.


 


Karla Ferjančič

UP FAMNIT in UP IAM

Karla Ferjančič je študirala uporabno matematiko na UL FMF in kot mlada raziskovalka na UP IAM doktorirala leta 2016 na UP FAMNIT iz numerične analize. Trenutno je zaposlena na UP FAMNIT in UP IAM. Poučuje numerično matematiko, raziskovalno pa se posveča področju numerične analize in računalniško podprtega geometrijskega oblikovanja.


 

 


Gaj Vidmar

SOČA, UL, UP FAMNIT in UP FVZ

Gaj Vidmar je vodja biostatistike in znanstvene informatike na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu RS – Soča. Zaposlen je tudi na Inštitutu za biostatistiko in znanstveno informatiko UL MF, predava pa na UP FAMNIT, UP FVZ, UL ZF in na magistrskem študiju Uporabna statistika na UL. Po diplomi in magisteriju je psiholog (natančneje psihofizik in psihometrik), doktoriral je iz biomedicinske informatike, opravil strokovni izpit iz bibliotekarstva, ima pa še druge izobrazbe in poklice (npr. športni trener, prevajalec in tolmač). Je tudi pesnik in ugankar. Več kot 40 let se je aktivno posvečal namiznemu tenisu v vseh možnih vlogah. Je (so)avtor več kot 170 znanstvenih člankov in več kot 470 najrazličnejših del, med znanstvenimi področji pa ima najraje prikaz podatkov (statistično vizualizacijo). Je tudi tisti čudak, ki na Ljubljanskem maratonu žonglira s tremi loparji in pingpong žogico – kako pogosto mu pade na tla, pa seveda opiše Poissonova porazdelitev.

 


Janez Žibert

UP IAM, UL FRI in UL ZF

Janez Žibert je leta 2006 doktoriral na UL FE, kjer je bil nato zaposlen kot raziskovalec. Leta 2008 se je zaposlil na UP FAMNIT, kjer je leta 2018 pridobil naziv redni profesor. Od leta 2012 deluje tudi na UL ZF. Njegovo raziskovalno delo je povezano z obdelavo, analizo in modeliranjem signalov na različnih področjih uporabe. Ukvarjal se je s področjem okoljskega statističnega modeliranja, predvsem z analizo meritev črnega ogljika in prašnih delcev ter obdelavo satelitskih slik v okviru projektov Evropske vesoljske agencije. Na UL ZF se je preusmeril na področje biostatistike, kjer v sodelovanju z UKC Ljubljana sodeluje pri projektih s področja srčne kirurgije in kardiologije ter na področju radiološke tehnologije.