Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije

  

Vabljeni na letošnje drugo predavanje cikla Famnitovih izletov v matematično vesolje 2023/24.
 

Predavanje z naslovom "Discovering Hidden Order in the Chaos" bo izvedla Dr. Alejandra Ramos Rivera, UP in IMFM, v sredo, 24. april 2024, ob 18.00, v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in preko ZOOM povezave.

ZOOM

“Cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu”

3. predavanje

natisni

Sreda, 23. januar 2019, ob 18.00, Velika predavalnica 1, UP FAMNIT
Digitalne tehnologije — ko prepletanje digitalnega in realnega ustvari novo resničnost
Dr. Klen Čopič Pucihar, UP FAMNIT in FIŠ Novo Mesto

Živimo v času izredno hitrega razvoja. Vsakdo med nami je soočen z dejstvom, da bo za časa svojega življenja priča tehnološkemu preboju, ki bo pomembno vplival na prihodnost človeštva. Vsem tovrstnim odkritjem je skupno, da je nemogoče predvideti, kako bodo vplivala na gospodarstvo, družbo in posameznika.

V sklopu predavanja bomo pregledali zgodovinski razvoj digitalnih tehnologij, ki so privedle do tovrstnega preboja, in poizkušali sklepati o prihodnjih tovrstnih prebojih v kontekstu sodobnih načinov interakcije človek-računalnik. Podali se bomo v svet mobilnih tehnologij, virtualne in dopolnjene resničnosti, vseprisotnega računalništva, nato pa zaključili s pregledom možganskih vmesnikov, kjer moč misli omogoča komunikacijo s svetom.

Morda prihaja čas, ko bodo govor, pisanja in kretnje postali tako arhaičen način komuniciranja, kot so hieroglifi na piramidah v Gizi?

videoposnetek predavanja

prosojnice predavanja (pdf, 74 MB)

 

   

   

  

Foto: Nino Bašić, Žiga Velkavrh