Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije

  

Vabljeni na letošnje drugo predavanje cikla Famnitovih izletov v matematično vesolje 2023/24.
 

Predavanje z naslovom "Discovering Hidden Order in the Chaos" bo izvedla Dr. Alejandra Ramos Rivera, UP in IMFM, v sredo, 24. april 2024, ob 18.00, v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in preko ZOOM povezave.

ZOOM

“Cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu”

Predavatelji

natisni

Boštjan Brešar

UM FMN

Boštjan Brešar je diplomiral iz uporabne matematike na Univerzi v Ljubljani, magistriral iz računalništva na Univerzi v Mariboru in tam leta 2000 tudi doktoriral iz matematike. Leta 2011 je bil izvoljen v naziv rednega profesorja za matematiko na Univerzi v Mariboru. Leta 2012 je bil imenovan za prodekana za znanstveno-raziskovalno in podiplomsko dejavnost na Fakulteti za naravoslovje in matematiko v Mariboru. Njegovo raziskovalno delo je posvečeno različnim področjem diskretne matematike, še posebej metrični teoriji grafov. Do sedaj je objavil preko 70 člankov v mednarodnih znanstvenih revijah, rezultate svojih raziskav pa predstavil na mnogih svetovnih univerzah in mednarodnih konferencah, tudi kot vabljeni predavatelj.
 

 

Matjaž Konvalinka

UL FMF

Matjaž Konvalinka je diplomiral in magistriral na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, doktoriral pa leta 2008 na na ameriški univerzi MIT (Massachusetts Institute of Technology). Je docent na Oddelku za matematiko na Fakultete za matematiko in fiziko, ukvarja pa se z algebraično in preštevalno kombinatoriko. Leta 2012 mu je Univerza v Ljubljani podelila Svečano listino mladim visokošolskim učiteljem in sodelavcem za izjemne pedagoške in raziskovalne dosežke.

 

Klavdija Kutnar

UP IAM in UP FAMNIT

Klavdija Kutnar je diplomirala na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani in leta 2008 kot prva doktorandka na UP FAMNIT doktorirala pri prof. Marušiču. Že med študijem je svoje rezultate predstavila na številnih mednarodnih konferencah, za svoje izjemno raziskovalno delo in prispevek k uveljavitvi univerze pa je v letu 2007 prejela tudi nagrado Srečka Kosovela za študente Univerze na Primorskem. V zimskem semestru 2008 je kot predavate­ljica gostovala na Ohio State University (ZDA), leta 2010 pa je prejela nagrado za znanstveno odličnost Univerze na Primorskem. Zaposlena je kot docentka za matematiko na UP FAMNIT in kot znanstvena sodelavka na Inštitutu Andreja Marušiča. Marca 2012 je bila izvoljena v dekanjo UP FAMNIT.

 

Štefko Miklavič

UP IAM in UP FAMNIT

Štefko Miklavič je leta 2002 magistriral, leta 2004 pa doktoriral na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja predvsem s teorijo grafov in algebraično kombinatoriko. Kot asistent in predavatelj je sodeloval s Politehniko Nova Gorica ter Pedagoško fakulteto Koper. V letu 2007 je kot Fulbrightov štipendist šest mesecev raziskovalno delal na University of Wisconsin (ZDA). V letih 2000 do 2004 je bil asistent, od 2005 do 2010 docent, od junija 2010 je izredni profesor na Univerzi na Primorskem. V letih 2010-2011 je bil direktor UP Inštituta Andrej Marušič. Novembra 2011 je bil imenovan za prorektorja za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo Univerze na Primorskem. Leta 2012 je prejel Zoisovo priznanje Republike Slovenije za znanstvene dosežke v matematiki, leta 2013 pa nagrado Primorski um, nagrado, ki jo znanstvenikom za uvajanje vrhunskega znanja v prakso v sodelovanju z obema primorskima univerzama podeljujejo Radio Koper, Televizija Koper – Capodistria in Primorske novice.

 

Rado Pezdir

UP FAMNIT

Rado Pezdir je magistriral iz ekonomskih znanosti na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Področja njegovega raziskovanja obsegajo ekonomsko filozofijo, zdravstveno ekonomiko, ekonomiko tranzicije in matematično ekonomijo. Sodeloval je pri večjem številu ciljnih in temeljnih raziskovalnih programov ter svetovalnih projektih za gospodarstvo. Poleg objav v znanstvenih revijah je izdal tudi knjigo o tranziciji v Sloveniji.

 

 

Janez Žibert

UP IAM in UP FAMNIT

Janez Žibert je diplomiral leta 1998 na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani na smeri Uporabna matematika.  Leta 1998 se je kot mladi raziskovalec zaposlil na Fakulteti za elektrotehniko na Univerzi v Ljubljani, kjer je pod mentorstvom prof. dr. Franceta Miheliča leta 2001 magistriral in leta 2006 doktoriral z deli s področja obdelave govornih signalov Leta 2008 se je zaposlil kot visokošolski učitelj in raziskovalec na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije na Univerzi na Primorskem. Trenutno je zaposlen na Univerzi na Primorskem in na Univerzi v Ljubljani. Raziskovalno delo dr. Žiberta je usmerjeno v področja statistike in statističnega modeliranja, obdelave in analize signalov, razpoznavanja vzorcev ter v raziskovanje na področju biometričnih in govornih tehnologij.