Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije

  

Vabljeni na naslednje predavanje!

    Kaj se zgodi, ko dvignemo gotovino na bankomatu?

Dr. Rado Pezdir, UP FAMNIT in MFDPŠ Celje

Sreda, 22. marec 2023, ob 18.00, Velika predavalnica 3, UP FAMNIT  ali preko videokonferenčnega orodja 

ZOOM

“Cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu”

Ponovno na matematična popotovanja, od zgodovine do sodobnosti

natisni

Pred nami je enajsti cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu. S pomočjo izkušenih predavateljev, ki so tako ali drugače povezani z našo fakulteto, bomo v letošnjem ciklu predavanj razpravljali o tem, kaj imajo skupnega konjske brce, rojstva četverčkov, pivske kvasovke, leteče bombe, nogometni izidi in klicni centri, ter predstavili tehnologijo veriženja blokov in metodo rudarjenja.

Spoznali bomo, kaj so Bézierove krivulje in zakaj so dandanes med drugim nepogrešljive v avtomobilski, letalski in ladijski industriji za krmiljenje robotov, modeliranje ter ustvarjanje animacij. Predstavili bomo vsestransko uporabnost matematike pri obdelavi in analizi podatkov v medicini. Pregledali bomo tri klasične starogrške probleme in opisali geometrijski sistem, ki je precej drugačen od evklidske geometrije.

Že enajsto leto zapored bomo torej na poljuden način odkrivali starodavne in sodobne matematične teorije ter njihove aplikacije v različnih vejah znanosti, naravoslovja in družboslovja.

Cikel predavanj tudi letos organiziramo v sodelovanju s Slovenskim društvom za diskretno in uporabno matematiko.

Dobrodošli!

Prof. dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMNIT