Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije

  

Vabljeni na letošnje drugo predavanje cikla Famnitovih izletov v matematično vesolje 2023/24.
 

Predavanje z naslovom "Discovering Hidden Order in the Chaos" bo izvedla Dr. Alejandra Ramos Rivera, UP in IMFM, v sredo, 24. april 2024, ob 18.00, v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in preko ZOOM povezave.

ZOOM

“Cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu”

Program cikla 2021/22

natisni

Začenjamo že trinajsti cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v svetu. Predavali bodo izkušeni predavatelji, ki so povezani z našo fakulteto. Na prvem predavanju bomo predstavili nekatere matematične probleme, ki izvirajo iz pokrivanja plošč z dominami. V nadaljevanju se bomo spraševali, ali so nekateri matematični problemi z algoritmičnega vidika težji kot drugi. Nato bomo spoznali, kako lahko statistično razmišljanje izboljša razumevanje sveta okoli nas. V naslednjem predavanju  bomo preko namiznih iger, napovedovanja vremena in dogajanja na borznem trgu spoznali markovske verige. V nadaljevanju bomo reševali problem deljivosti binomskega koeficienta s praštevilom. Za konec se bomo posvetili vprašanju, kako dokazati, da poznamo skrivnost, ne da bi jo razkrili.

Že trinajsto leto zapored bomo na poljuden način odkrivali matematične koncepte in njihovo uporabnost v različnih vejah znanosti, naravoslovja in družboslovja. Lepo vabljeni!

Cikel predavanj tudi letos organiziramo v sodelovanju s Slovenskim društvom za diskretno in uporabno matematiko.

Lepo vabljeni!

Izr. prof. dr. Ademir Hujdurović, dekan UP FAMNIT