Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije

  

Vabljeni na letošnje drugo predavanje cikla Famnitovih izletov v matematično vesolje 2023/24.
 

Predavanje z naslovom "Matematika v ozadju igre Sudoku" bo izvedel Dr. Slobodan Filipovski, UP FAMNIT, UP IAM in UL FMF, v sredo, 20. marca 2024, ob 18.00, v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in preko ZOOM povezave.

ZOOM

“Cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu”

Vnovič na matematična popotovanja, od zgodovine do sodobnosti

natisni

Pred nami je jubilejni, deseti cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu. S pomočjo izkušenih predavateljev, tako ali drugače povezanih z našo fakulteto, bomo v letošnjem ciklu predavanj razpravljali o tem, kdaj je neka matematična naloga primerna – torej dovolj jasna in nedvoumna – za maturitetni izpit, predstavili izjemne ideje v ozadju (na videz) enostavnih zapisov števil in računanje z njimi. Pregledali bomo zgodovinski razvoj in sklepali o prihodnosti digitalnih tehnologij, ki so privedle do ustvarjanja novih resničnosti na prepletu digitalnega ter realnega, obravnavali nekatere mehanizme matematične optimizacije, ki jih podjetje GoOpti uporablja v pomoč pri organizaciji prevozov po merilih zadovoljstva potnikov, zanesljivosti prevozov in minimizacije stroškov. Teorijo dominacije v grafih bomo uporabili za reševanje številnih vsakdanjih problemov in opisali, kako variacijski račun povezuje na videz zelo različne pojme, kot so milni mehurčki, verižice, trulli ter stolnica sv. Pavla.

Cikel predavanj letos prvič organiziramo v sodelovanju s Slovenskim društvom za diskretno in uporabno matematiko.

Že deseto leto zapored bomo torej, na poljuden način, odkrivali starodavne in sodobne matematične teorije ter njihove aplikacije v različnih vejah znanosti, naravoslovja in družboslovja. Dobrodošli!

Prof. dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMNIT