Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije

  

Vabljeni na letošnje drugo predavanje cikla Famnitovih izletov v matematično vesolje 2023/24.
 

Predavanje z naslovom "Matematika v ozadju igre Sudoku" bo izvedel Dr. Slobodan Filipovski, UP FAMNIT, UP IAM in UL FMF, v sredo, 20. marca 2024, ob 18.00, v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in preko ZOOM povezave.

ZOOM

“Cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu”

Neskončno dolg izet

natisni

Spomnimo se besed prof. dr. Dragana Marušiča, zapisanih v uvodniku prvega cikla FAMNITovih Izletov v matematično vesolje leta 2009/10: “Predstavljati sodobne probleme in delo matematika na poljuden in širši javnosti dostopen način je lahko dandanes svojevrsten izziv tudi za vrhunskega raziskovalca. Živimo namreč v času, ko so izjemni tehnološki dosežki vsakomur dostopni zgolj s pritiskom na gumb in smo kar nekako ponosni, da nam ni treba nič vedeti o njihovem delovanju. Tako zlahka pozabimo na tisočletna odkritja matematikov: filozofov, zvezdogledov, zemljemercev, inženirjev, kozmologov, ekonomistov, računalničarjev in drugih, katerih spoznanja oblikujejo današnji svet. Ali je sploh še mogoče mladim približati pravo matematiko - ta čudoviti jezik idej, ustvarjalnosti in domišljije – ko pa se zdi, da je za dijake pomembno le še rutinsko reševanje maturitetnih nalog brez kakršnegakoli razumevanja časa in okolja, v katerem matematika nastaja?”

Iskreno upam, da smo v prvih sedmih ciklih Izletov v matematično vesolje uspeli nagovoriti tudi tiste, ki o zgornjem dvomijo. S takrat začrtano željo in idejo, da tovrstna večerna srečanja postanejo “neskončno dolg izlet: tradicionalno druženje primorskih brihtnih glav ob zanimivih znanstvenih odkritjih in nabrušenih predavateljih z različnih slovenskih in tujih ustanov”, nadaljujemo tudi v letu 2016/17. Veseli me, da so se našemu povabilu k sodelovanju odzvali predavatelji s pestrimi življenjepisi, večinoma tako ali drugače povezani z našo fakulteto, predani raziskovalci in zavzeti pedagogi, z izkušnjami tudi na področju uporab matematičnih teorij v gospodarstvu. 

Že osmo leto zapored bomo torej, na poljuden način, odkrivali starodavne in sodobne matematične teorije in njihove aplikacije v različnih vejah znanosti. Dobrodošli!


Izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMNIT