Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije

Vabljeni na naslednje predavanje!

Predavanje v sredo, 22. aprila 2020, odpade. Nadomestni termin bo objavljen naknadno. Hvala za razumevanje!
Sreda, 22. april 2020, ob 18.00, Velika predavalnica 2, UP FAMNIT
Sprehod skozi Bolyaijevo nenavadno vesolje
Dr. István Kovács,  UP FAMNIT in UP IAM

“Cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu”

Neskončno dolg izet

natisni

Spomnimo se besed prof. dr. Dragana Marušiča, zapisanih v uvodniku prvega cikla FAMNITovih Izletov v matematično vesolje leta 2009/10: “Predstavljati sodobne probleme in delo matematika na poljuden in širši javnosti dostopen način je lahko dandanes svojevrsten izziv tudi za vrhunskega raziskovalca. Živimo namreč v času, ko so izjemni tehnološki dosežki vsakomur dostopni zgolj s pritiskom na gumb in smo kar nekako ponosni, da nam ni treba nič vedeti o njihovem delovanju. Tako zlahka pozabimo na tisočletna odkritja matematikov: filozofov, zvezdogledov, zemljemercev, inženirjev, kozmologov, ekonomistov, računalničarjev in drugih, katerih spoznanja oblikujejo današnji svet. Ali je sploh še mogoče mladim približati pravo matematiko - ta čudoviti jezik idej, ustvarjalnosti in domišljije – ko pa se zdi, da je za dijake pomembno le še rutinsko reševanje maturitetnih nalog brez kakršnegakoli razumevanja časa in okolja, v katerem matematika nastaja?”

Iskreno upam, da smo v prvih sedmih ciklih Izletov v matematično vesolje uspeli nagovoriti tudi tiste, ki o zgornjem dvomijo. S takrat začrtano željo in idejo, da tovrstna večerna srečanja postanejo “neskončno dolg izlet: tradicionalno druženje primorskih brihtnih glav ob zanimivih znanstvenih odkritjih in nabrušenih predavateljih z različnih slovenskih in tujih ustanov”, nadaljujemo tudi v letu 2016/17. Veseli me, da so se našemu povabilu k sodelovanju odzvali predavatelji s pestrimi življenjepisi, večinoma tako ali drugače povezani z našo fakulteto, predani raziskovalci in zavzeti pedagogi, z izkušnjami tudi na področju uporab matematičnih teorij v gospodarstvu. 

Že osmo leto zapored bomo torej, na poljuden način, odkrivali starodavne in sodobne matematične teorije in njihove aplikacije v različnih vejah znanosti. Dobrodošli!


Izr. prof. dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMNIT