Izleti v matematično vesolje 2011/12
Cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu
Tudi letos bo na Famnitu potekal Poletni tabor Matematika je kul.
FAMNITovi Izleti 2012/13

Tretjič v matematično vesolje

Aplikacije matematičnih teorij so vpete v socialno tkivo naše civilizacije do te mere, da si je nemogoče zamišljati ustrezno delovanje moderne družbe brez uporabe matematike. Verjamem, da je prav v tem sodobnem času, ko so izjemni tehnološki dosežki vsakomur dostopni zgolj s pritiskom na gumb, še posebej pomembno, da mladim in širši javnosti približamo matematiko – ta čudoviti jezik idej, ustvarjalnosti in domišljije.

Našemu povabilu k sodelovanju pri letošnjih Izletih v matematično vesolje so se ponovno odzvali predavatelji s pestrimi mednarodno obarvanimi življenjepisi, ki so tako ali drugače povezani z našo fakulteto. Predstavili bodo nadvse zanimive in raznovrstne teme, v katerih bomo spoznali teorijo grafov in številne povezave med matematiko in glasbo, se poigrali s hanojskimi stolpi in ob tem spoznali pojem rekurzije, se seznanili z vlogo matematike pri razvoju zdravil, raziskali starodavni geometrijski problem risanja z ravnilom in šestilom, ugotovili, zakaj računalniki težko govorijo in razumejo slovenski jezik, ter matematično opisali vzorce na stropih poznogotskih cerkev.

Vesela sem, da vas lahko že tretje leto zapored gostimo na našem križarjenju med starodavnimi in supernovimi odkritji. Dobrodošli na našem krovu!


Doc. dr. Klavdija Kutnar, dekanja UP FAMNIT


Projekt sofinancira: