FAMNITovi Izleti v matematično vesolje
Cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu

Predavatelji

Barbara Boldin

Barbara Boldin je diplomirala iz matematike na Fakulteti za matematiko in fiziko na Univerzi v Ljubljani, doktorirala pa na oddelku za matematiko na Univerzi Utrecht na Nizozemskem. Za svojo doktorsko tezo Mathematical aspects of infectious disease dynamics (Matematični vidiki dinamike nalezljivih bolezni) je prejela nagrado Reinharta Heinricha za najboljšo doktorsko tezo s področja matematične in teoretične biologije v letu 2007, ki jo podeljuje European Society for Mathematical and Theoretical Biology. Raziskovalno delo na področju matematične biologije je nekaj let nadaljevala na oddelku za matematiko in statistiko Univerze v Helsinkih, od leta 2010 pa je zaposlena kot docentka na UP FAMNIT. Nedavno je za znanstveni članek, objavljen leta 2008, prejela še nagrado 'Lee Segel Award for Best Student paper' za leto 2010.

Marko Razpet

Marko Razpet je diplomiral na smeri tehnična matematika na Univerzi v Ljubljani (1973), kjer je leta 1990 postal tudi doktor matematičnih znanosti. Vrsto let je bil zaposlen na Fakulteti za strojništvo, od 1990 naprej pa predava matematične predmete na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Znanstveno se ukvarja z mrežnimi potmi in Delannoyjevimi števili, zanimajo pa ga tudi krivulje, verjetnostni račun, zgodovina matematike in teorija operatorjev. Napisal je knjigi Umbralni račun in Ravninske krivulje, objavil pa je tudi vrsto znanstvenih in strokovnih člankov. Po številnih poljudnih člankih ga prav gotovo poznajo bralci revije Presek.

Marjan Jerman

Marjan Jerman je doktoriral leta 2003 na Univerzi v Ljubljani na področju delno urejenih algebrskih struktur. Zaposlen je kot asistent na Fakulteti za matematiko in fiziko. Poleg vaj iz matematike bodoče profesorje seznanja z zgodovino matematike, že vrsto let pa je tudi urednik za področje matematike pri reviji Presek.

Vito Vitrih

Vito Vitrih je študiral uporabno matematiko na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, kjer je leta 2010 tudi doktoriral. Raziskovalno se ukvarja z numerično matematiko in računalniško podprtim geometrijskim načrtovanjem. Zaposlen je kot docent za matematiko na UP FAMNIT in kot znanstveni sodelavec na Primorskem inštitutu za naravoslovne in tehnične vede, Univerze na Primorskem.

Mihael Perman

Mihael Perman je na Univerzi v Ljubljani diplomiral iz matematike (1983), na University of California at Berkeley pa doktoriral iz statističnih znanosti (1990). V letih 1993-1994 je predaval na University of Southern California (ZDA) in na Univerzi v Cambridgeu (Velika Britanija), v letih 1995-2006 pa kot izredni profesor na Univerzi v Ljubljani. Od leta 2007 je direktor Agencije za zavarovalni nadzor, zadnji dve leti pa predava verjetnost in statistiko tudi na UP FAMNIT. Raziskovalno se ukvarja z verjenostnim računom, statističnim modeliranjem, aktuarstvom in zavarovalništvom.

István Kovács

István Kovács je doktoriral na Univerzi v Szegedu (Madžarska) leta 2003. Od leta 2004 je zaposlen na Univerzi na Primorskem. Raziskovalno se ukvarja z algebraično teorijo grafov in končnimi geometrijami.

Dragan Stevanović

Dragan Stevanović je matematik, ki ga zanimajo grafi, matrike, spektri in uporaba le-teh v drugih znanostih. Izdal je več kot osemdeset znanstvenih člankov v spektralni teoriji grafov in predaval na raziskovalnih seminarjih na štirih različnih celinah. Na UP FAMNIT je zaposlen od leta 2008, kjer je bil v lanskem letu izvoljen tudi v naziv redni profesor.


Projekt sofinancirata: