FAMNITovi Izleti v matematično vesolje
Cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu

Program cikla 2010/11

24. september 2010
Matematični modeli v biologiji: zgodba D’Ancone in Volterre
Dr. Barbara Boldin, UP FAMNIT

22. oktober 2010
Verižnica
Dr. Marko Razpet, UL Pedagoška fakulteta

19. november 2010
Zgodovina reševanja polinomskih enačb
Dr. Marjan Jerman, UL FMF in UP FAMNIT

17. december 2010
Dragi polinom, kje so tvoje ničle?
Dr. Vito Vitrih, UP FAMNIT in UP PINT

21. januar 2011
Pomen nadzora ruletnih cilindrov
Dr. Mihael Perman, UL Fakulteta za strojništvo in UP FAMNIT

18. februar 2011
Zgodba s srečnim koncem
Dr. István Kovács, UP FAMNIT

18. marec 2011
Kompleksni grafi in omrežja
Dr. Dragan Stevanović, Univerza v Nišu in UP FAMNIT




Vsa predavanja potekajo ob petkih ob 18h v Veliki predavalnici Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Koper, Glagoljaška 8, Koper. Vstop je prost. Gre za poljudna predavanja, primerna za srednješolce in širšo javnost. Vljudno vabljeni!

1. predavanje

24. september 2010
Matematični modeli v biologiji: zgodba D’Ancone in Volterre
Dr. Barbara Boldin, UP FAMNIT
Razumevanje kompleksnih procesov v naravi vse bolj temelji tudi na uporabi matematičnih modelov. Na predavanju bomo na kratko opisali začetke matematične biologije, zanimive interdisciplinarne znanosti, ki je v zadnjih desetletjih doživela velik razcvet. Predstavili bomo nekaj področij uporabe matematike v biologiji in si kot primer ogledali enega prvih matematičnih modelov v ekologiji, model Lotka in Volterre.

2. predavanje

22. oktober 2010
Verižnica
Dr. Marko Razpet, Univerza v Ljubljani
Tanka, gibka, neraztegljiva in homogena nit ali veriga, ki jo obesimo v dveh točkah tako, da prosto visi, zaradi težnosti po umiritvi zavzame obliko krivulje, ki ji pravimo verižnica. Znanstveniki so se že od nekdaj zanimali, kako bi to znamenito krivuljo opisali tudi matematično. Verižnica torej nastane zelo naravno in se pojavlja pri številnih problemih v arhitekturi ali gradbeništvu. Ogledali si bomo zgodovino raziskav te krivulje, pregledali nekatere njene lastnosti in uporabo. Nazadnje si bomo zastavili še problem prave verižnice, pri kateri upoštevamo tudi ukrivljenost Zemlje.

3. predavanje

19. november 2010
Zgodovina reševanja polinomskih enačb
Dr. Marjan Jerman, UL FMF in UP FAMNIT
V predavanju bo predstavljen zgodovinski oris reševanja polinomskih enačb; od reševanja linearnih in kvadratnih enačb v Babilonu preko renesančnih sporov o avtorstvu rešitve kubične enačbe do Galoisjevega rezultata o nerešljivosti polinomskih enačb stopnje 5 in več z radikali.

4. predavanje

17. december 2010
Dragi polinom, kje so tvoje ničle?
Dr. Vito Vitrih, UP FAMNIT
Med najpreprostejše matematične funkcije zagotovo sodijo polinomi, s katerimi se danes vsakdo sreča v srednji šoli. Najosnovnejši polinomi so linearne in kvadratne funkcije in znano je, da lahko ničle polinomov do stopnje 4 poiščemo v zaključeni obliki, za polinome višje stopnje pa v splošnem ne obstaja eksaktna formula, s pomočjo katere bi lahko natančno izračunali njihove ničle. Na predavanju si bomo pogledali nekaj osnovnih numeričnih metod za izračun ničel polinomov višjih stopenj in ostalih zapletenejših funkcij. Take metode dandanes uporabljajo računalniški sistemi, s pomočjo katerih rešujemo številne primere iz prakse, pri katerih nam zadošča željene ničle določiti približno, a hkrati dovolj natančno.

5. predavanje

21. januar 2011
Pomen nadzora ruletnih cilindrov
Dr. Mihael Perman, UL Fakulteta za strojništvo in UP FAMNIT
Ruletni cilinder je generator slučajnih števil in s tem posredno tudi generator dobitkov na francoski in ameriški ruleti. Številni primeri iz igralniške zgodovine pričajo, da se lahko verjetnosti posameznih izidov občutno razlikujejo od tistih, ki bi jih lahko pričakovali. Razlogi za to so lahko mehanske narave, kot so slabo izdelan ali slabo montiran cilinder, lahko gre za nevešče croupiere, lahko pa seveda za namerno manipulacijo. Z metodami verjetnostnega računa lahko dokažemo, da za idealen cilinder ne more obstajati strategija, ki bi igralcem dosledno prinašala dobiček. Igralniške hiše se seveda ne morejo zanesti na ta matematični rezultat, ker velja le za primer idealnega cilindra. Dejanski cilindri niso idealni in kot bomo videli, lahko igralci v načelu s primernimi metodami izkoristijo pristranske cilindre. Zaščita pred matematično podkovanimi igralci, ki bi znali sistematično slediti izidom in uporabljali zapletene strategije, ali igralcem, ki bi s svojo običajno igro naključno stavili na favorizirane številke, ni edini razlog za nadzor. Razlogi so še zakonske narave, pa tudi želja po korektnem obravnavanju gostov, ki od igralniške hiše pričakujejo "kvalitetno" ponudbo v smislu "fair-playa". Nadzor velikega števila cilindrov, ki so hkrati v obratovanju, ni preprosta naloga, saj vključuje precej raznolike vidike. Statistična metodologija je ena od pomembnih komponent nadzora.

6. predavanje

18. februar 2011
Zgodba s srečnim koncem
Dr. István Kovács, UP FAMNIT
Zamislite si pet točk v ravnini, tako da nobene tri ne ležijo na isti premici. Ali lahko med njimi vselej izberemo štiri točke, ki tvorijo oglišča konveksnega štirikotnika? Leta 1933 je Eszter Klein to nalogo posplošila tako, da je definirala število $N(n)$ kot najmanjše število točk v splošni ravninski legi, izmed katerih lahko vselej izberemo oglišča konveksnega n-kotnika. Pál Erdős and György Szekeres sta dve leti kasneje dokazala, da število $N(n)$ obstaja za vsako celo število $n$, večje od 2. Zgodba se je končala s poroko med Kleinovo in Szekeresom leta 1937 in zaradi tega je Erdős to nalogo poimenoval „problem s srečnim koncem“. Števila $N(n)$ pa zanimajo matematike tudi dandanes. Še tik pred svojo smrtjo leta 1996 je Erdős zapisal, da bi z veseljem plačal 500$\$$ za dokaz, da je $N(n)=2^{n-2}+1$. Vas zanima, zakaj?

7. predavanje

18. marec 2011
Kompleksni grafi in omrežja
Dr. Dragan Stevanović, Univerza v Nišu in UP FAMNIT
Številne kompleksne sisteme je moč realizirati kot omrežja, ki povezujejo veliko število posameznih enot: proteine v živih celicah, živčne celice v možganih, računalnike na internetu, ljudi s svojimi znanci na Facebooku. Kljub dejstvu, da ta omrežja izvirajo iz tako raznolikih področij, je bilo ugotovljeno, da imajo veliko skupnih lastnosti - na primer to, da so majhnega premera. Na predavanju bomo tovrstne lastnosti ponazorili na primerih dejanskih omrežij in predstavili doslej predlagane matematične modele za modeliranje in analizo takih omrežij.


Projekt sofinancirata: