FAMNITovi Izleti v matematično vesolje
Cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu

Predavatelji

Dragan Marušič

Dragan Marušič velja za vodilnega slovenskega raziskovalca na področju algebrske teorije grafov. Doktoriral je leta 1981 na Univerzi v Readin­gu (Velika Britanija) pri znamenitem prof. Nash-Williamsu. Poučeval je na uni­verzah Minnesota in California (ZDA), na Univerzi v Ljubljani, od leta 2004 da­lje pa tudi na Univerzi na Primorskem. Je avtor številnih znanstvenih člankov, član uredniških odbo­rov uglednih mednarodnih revij in vodja projektov raz­iskovalnega sodelovanja z J. Korejo, Kitajsko, ZDA, Madžarsko, Izraelom, Av­stralijo in drugimi državami. Leta 2002 je prejel tudi Zoisovo nagrado, najvišjo slovensko državno nagrado za znanstveno raziskovalno delo.

Aljaž Ule

Aljaž Ule je po srednji šoli v Ljubljani zaključil študij uporabne matematike na Univerzi v Ljubljani ter magistrski študij na Univerzi Twente na Nizozemskem. Doktoriral je leta 2005 na Fakulteti za Ekonomijo in Ekonome­trijo Univerze v Amsterdamu, kjer je sedaj zaposlen kot docent in raziskovalec. Kot gostujoči raziskovalec je deloval na univerzah New York University, Cal­tech in Universita Autonoma de Barcelona, pri ugledni založbi Springer pa je izdal tudi samostojno znanstveno monografijjo. Od leta 2007 sodeluje z Univer­zo na Primorskem, kjer na fakulteti FAMNIT predava teorijo iger ter mikroekonomijo.

Boštjan Kuzman

Boštjan Kuzman je diplomiral in magistriral na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani. Raziskovalno deluje na področju algebrske kombinatorike in je zaposlen na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani. V re­vijah Logika in Presek je objavil vrsto poljudnih matematičnih člankov, od leta 2006 dalje pa vsako leto organizira tudi MARS, poletni matematični raziskoval­ni tabor za srednješolce.

Primož Šparl

Primož Šparl je gimnazijo obiskoval na Ptuju. Študiral je teoretično matematiko na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, kjer je leta 2007 tudi doktoriral. Raziskovalno se ukvarja z algebro in teorijo grafov, od leta 2009 pa je zaposlen na Pedagoški fakulteti v Ljubljani kot docent za matematiko.

Štefko Miklavič

Štefko Miklavič je leta 2002 magistriral, leta 2004 pa doktoriral na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani. Raziskovalno se ukvarja predvsem s teorijo grafov in algebraično kombinatoriko. Kot asistent in preda­vatelj je sodeloval s Politehniko Nova Gorica ter Pedagoško fakulteto Koper. V letu 2007 je kot Fullbrightov štipendist šest mesecev raziskovalno delal na Uni­versity of Wisconsin (ZDA). Od januarja 2007 je zaposlen na Primorskem inštitutu za naravoslovne in tehnične vede, od januarja 2009 pa tudi na UP FAMNIT.

Rado Pezdir

Rado Pezdir je magistriral iz ekonomskih znanosti na Ekonom­ski fakulteti Univerze v Ljubljani. Področja njegovega raziskovanja obsegajo ekonomsko filozofijo, zdravstveno ekonomiko, ekonomiko tranzicije in matema­tično ekonomijo. Sodeloval je pri večjem številu ciljnih in temeljnih raziskoval­nih programov ter svetovalnih projektih za gospodarstvo. Poleg objav v znan­stvenih revijah je izdal tudi knjigo o tranziciji v Sloveniji, redno piše kolumne za poslovni časnik Finance in sodeluje z Inštitutom za ekonomske raziskave v zdravstvu.

Martin Milanič

O predavatelju: Martin Milanič je gimnazijo obiskoval v Kopru. Po študiju upo­rabne matematike na FMF v Ljubljani je leta 2007 doktoriral na univerzi Rutgers (New Jersey, ZDA). Raziskovalno delo je nadaljeval na podoktorskem usposabljanju na univerzi v Bielefeldu (Nemčija), po več kot petih letih v tujini pa se je letos zaposlil na Univerzi na Primorskem. Nekdaj zelo uspešen udeleže­nec matematičnih tekmovanj se danes raziskovalno ukvarja predvsem s kombi­natorično matematiko in teoretičnim računalništvom.

Klavdija Kutnar

Klavdija Kutnar je diplomirala na Pedagoški fakulteti Univer­ze v Ljubljani in leta 2008 kot prva doktorandka na UP FAMNIT doktorirala pri prof. Marušiču. Že med študijem je svoje rezultate predstavila na številnih mednarodnih konferencah, za svoje izjemno raziskovalno delo in prispevek k uveljavitvi univerze pa je v letu 2007 prejela tudi nagrado Srečka Kosovela za študente Univerze na Primorskem. V zimskem semestru 2008 je kot predavate­ljica gostovala na Ohio State University (ZDA), sicer pa je zaposlena kot docentka za matematiko na Univerzi na Primorskem in kot znanstvena sodelavka na Primorskem inštitutu za naravoslovne in tehnične vede.

Bojan Kuzma

Bojan Kuzma je doktoriral na Univerzi v Ljubljani leta 2003 in predava na UP FAMNIT. Kot raziskovalec na Inštitutu za matematiko, fiziko in mehaniko v Ljubljani se ukvarja z linearno algebro, funkcionalno analizo in teorijo ohranjevalcev.